Странице

недеља, 22. септембар 2013.

2013-09-22: Вечерње новости: Смедеревска Паланка: Култура из Париза, а у Шумадији

Преносимо из дневног листа Вечерње новости текст Зорице Голубовић.
Смедеревска Паланка: Култура из Париза, а у Шумадији
З. Голубовић
Француски професори и уметници на ликовној колонији у месту Башин код Смедеревске Паланке. Гости породице Ивановић су 3 брачна пара. Никита Баје: Овде осећам велико и топло српско срце 
Гости из Француске и домаћини
Фотографија Зорице Голубовић
Породица Ивановић из приградског села Башин - сестре Биљана и Бранкица, њихова мајка Владанка и Биљанина деца Кристина и Александар ових дана су домаћини угледним гостима из Француске. Група од шест познатих професора и уметника учествује на ликовној колонији "Душом на платну", коју Ивановићи у свом дому и дворишту приређују већ 13 година.
Међу њима је наш човек, Јован Р. Зец, рођен у Београду, а 26 година живи у Француској. Академски сликар је и историчар уметности. Слика апстрактне иконе, које је излагао на највећим изложбама у свету. Декан је на приватној Академији ликовних уметности "Света Радегонде" у граду Туру, у долини Лоара.
- Код нас на академију је више пута долазио један млади колега из Смедеревске Паланке, Дарко Трајановић, који је докторирао сликарство на београдској академији. Он је причао о породици Ивановић и када сам у априлу дошао у Башин, предложио сам Биљани да на колонију доведем ову групу - објашњава професор Зец.
Његова супруга је Францускиња, Јулијана-Јоланд Брив, академски је сликар лирске апстракције, доцент је на Академији "Света Радегонде" и одборник града Тура.
- Више пута сам била у Београду и увек сам желела да видим унутрашњост, да осетим како народ живи - каже уметница. - Пријем људи је врло топао, ово је пријатно и лепо место за боравак. Ја волим цвеће, биље и зеленило, а тога код Ивановића има доста. Заиста је Шумадија право срце Србије.

Кисељак и ОПЛЕНАЦ
Гости из Француске у Смедеревској Паланци су посетили Бању Кисељак, Кудречко језеро и Гимназију. У Аранђеловцу их је примио Бојан Радовић, председник општине. Обишли су манастире Копорин и Никоље, Лисовачку пећину, Опленац ...
Други брачни пар, Алек и Мишел Фери први пут су у Србији. Мишел је академска сликарка геометријске апстракције. Била је редовни професор биохемије на Универзитету у граду Туру. Ален је био редовни професор Универзитета Жисије у Паризу и познати је научник у области репродуктивне биологије. Обоје су се превремено пензионисали. Живе на граници Шпаније и Француске, са медитеранске стране, али имају брод којим путују по читавом свету.
- Веома се добро осећам, посебно плени једноставност и љубазност домаћина. Амбијент је пријатан за размену мишљења и дискусије о уметности - каже сликарка Мишел. 

Први пут су дошли и Патрик и Никита Баје. Патрик је сликар лирске апстракције, живи у граду Ремсу, у Шпанији. Никита је Рускиња, родом из Петрограда, по професији је дизајнер за одећу, модни креатор за децу. Никита каже да код Ивановића и осталих људи које су упознали осећа велико и топло српско срце, а Патрик додаје:
- Живим у предграђу Ремса, није ми изненађење овакав пејсаж, али овде постоји и нешто што посебно плени и због чега бих желео да у Шумадији сликам и радим.

УЧИ СРПСКИ
Јулијана-Јоланд Брив, пре осам година прешла је у православље, јер сматра да у нашој вери има више духовности него у католицизму. Том приликом је добила и име Јулијана. Каже да много воли Србију, зато сада учи српски, са намером да затражи српско држављанство.

Погледајте још неколико фотографија које је снимио Милан Милошевић














1 коментар:

Sloba је рекао...

Vrlo lepo za videti,ali toplinu doma Ivanovica treba doziveti.
Imali smo privilegiju da vise puta provedemo divne trenutke druzenja sa porodicom Ivanovic i slikarima.
Vida i Sloba